Ruisleipä

Ruisleipä (3-4 kpl)

Juuri:
1 l vettä
1 l Kukki Ruisjauhoa
1 l vettä
noin 1 l Kukki Ruisjauhoa
suolaa

Sekoita ruisjauhot haalean (n. 25°C) veden joukkoon ja sekoita löysä puuro hyvin. Anna juuritaikinan seistä huoneenlämmössä liinalla peitettynä 12 tuntia, esim. yön yli.
Lisää juuritaikinan joukkoon vesi, suola ja jauhot. Alusta taikina melko löysäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi noin 1-3 tuntia.
Hyvin noussut taikina on kuohkeaa ja ilmavaa. Leivo taikinasta tanko ja käännä rullalle. Tee sama uudelleen.

Näin saat ilman pois taikinasta. Jaa tanko 3-4 palaksi ja pyöritä teräväpäisiksi lieriöiksi.
Taikina on niin löysää, että se tarttuu heti pöytään, jos joutuu olemaan paikoillaan.

Anna leipien nousta 1 tunti. Samalla ne laskeutuvat ja suippo häviää.
Paista kuumassa uunissa (300°C) noin 1 tunti. Kypsän leivän tunnistaa siitä, että se kumisee, kun pohjaan koputetaan.